Park Hotelin historiaa – kohtaamispaikka
Tornionjoen rannalla vuodesta 1932

Park Hotel Tornion pitkä historia kietoutuu tiiviisti paikalliseen liike- ja kulttuurielämään sekä ajanvietteeseen. Vieraina ja viihdyttäjinä hotellissa on vuosikymmenten varrella tavattu legendoja Urho Kekkosesta Irwin Goodmaniin.

Lue lisää alta ja tarkastele aikajanaa!

Autokauppias Iikka Aine perustaa Tornion Seurahuone Oy:n vuonna 1932

Kun kieltolaki kumottiin Suomessa 1932, Iikka Aine kiiruhti perustamaan majoitus- ja ravitsemusliikkeen Tornion Itärannalle. Yritteliäs maanviljelijän poika Tornionjokivarren Karungista oli jo aloittanut Ford-automobiilien tuonnin Suomeen 1923. Edelleen toimiva Aineen autoyhtiö oli alan ensimmäinen yritys Pohjois-Suomessa.

Alun perin Tornion Seurahuone Oy sisälsi kaksi vierekkäistä hotellia, Tornion Puistohotellin ja Tornion Kaupunginhotellin. Jälkimmäinen paloi vuonna 1956, ja Puistohotelli nimettiin uudelleen Kaupunginhotelliksi. Seuraavina vuosikymmeninä Tornion Kaupunginhotellista kasvoi kaikkien tuntema instituutio Tornionlaakson rajaseudulla.

Veli Aine – hotellin uudistaja, liikemies ja taiteen tukija

1960- ja 1970-luvuilla suomalainen yhteiskunta alkoi kaupungistua ja elintaso nousi, jonka myötä ihmiset käyttivät aiempaa enemmän palveluita. Tähän reagoitiin myös Tornion Kaupunginhotellissa.

Hotelli siirtyi Iikka Aineen pojan Velin omistukseen 1971. Veli Aine otti asiakseen laajentaa ja remontoida Tornion Kaupunginhotellia vastatakseen kasvavaan kysyntään. Hän harjoitti isänsä tavoin myös autokauppaa.

Veli tunnettiin intohimoisena taiteen harrastajana ja tukijana – moni pohjoissuomalainen taiteilija kävikin vaihtamassa teoksiaan rahaksi hotellinjohtajan toimistossa.

Velin ja hänen puolisonsa Eila Aineen taideharrastuksesta syntyi Aineen Kuvataidesäätiö vuonna 1974. Kokoelma laajentui ja yhteistyössä Tornion kaupungin kanssa avattiin Aineen taidemuseo Tornion Länsirannalle 1986.

Huippuesiintyjiä ja presidenttien vierailuja – ”Hyvästi selvä päivä!”

Torniolaisten keskuudessa Kaupunginhotelli on läpi historian ollut suosittu ruoka- ja illanviettopaikka. Esiintymässä ovat käyneet suomalaiset suuruudet Irwin Goodmanista Kirkaan sekä Vesa-Matti-Loirista Armiin ja Dannyyn.

43-vuotisen uran Tornion Kaupunginhotellissa tehnyt keittiömestari Rolf Bungarten valmisti ruokaa muun muassa Urho Kekkoselle ja Martti Ahtisaarelle presidenttien vieraillessa hotellissa.

Kekkosen vierailu 1973 ulottui myös Lapin Kullan panimolle hotellin naapurissa. Ennen paikallisen oluen maistamista UKK lohkaisi legendaarisen lausahduksensa: ”Hyvästi selvä päivä!”

1980-luvulla suomalaisten elintaso jatkoi nousuaan, maailma avautui ja rahankäyttö oli löyhempää. 1988 hotellissa tapahtui seuraava sukupolvenvaihdos, kun Veli Aineen veljenpoika Alpo Aine osti Tornion Kaupunginhotellin. Pohjois-Suomikin eli kansainvälistymisen aikaa, ja Alpo toi taloon uusia tuulia kuten sambakarnevaalien kiihkeitä rytmejä.

Lama-ajan konkurssin kautta uuteen nousuun viihteen avulla

1990-luvulla lama ravisteli Suomea. Markka devalvoitiin 1991 ja päästettiin kellumaan seuraavana vuonna. Vaikutukset tuntuivat myös Perämeren pohjukassa. Tornion Kaupunginhotelli ajautui konkurssiin 1992, mutta ovet pysyivät auki. Toiminta jatkui konkurssipesänä, jonka johdossa oli Eero Suutari.

Seuraavana vuonna Ari Aho osti konkurssipesän ja aloitti liiketoiminnan. Hotellin johtoon asettui Jorma Sankala, ja tapahtumatarjonta laajeni: juhlittiin kiinalaista uutta vuotta ja halloweenia. Myös isot yleisötapahtumat kuten Tornion Suurpilkit ja Tango- ja humppafestivaalit saivat alkunsa. 1998 hotellin kiinteistö siirtyi Veikko Juntusen haltuun.

2000-luvulla mainetta niittivät Tapaninpäivän tanssit ja Kaikki ovet auki -bileet, joilla on aikakauden nuorison keskuudessa legendaarinen maine. Vuonna 2007 Kaupunginhotellin liiketoiminta siirtyi yrittäjä Reijo Angerian haltuun, ja panostus viihdetarjontaan kasvoi entisestään. Tango- ja humppafestivaalit muuttivat muotoaan Twin City Festivaliksi.

Tornion Kaupunginhotellista tulee Park Hotel Tornio

Hotelli siirtyi uuteen aikaan vuonna 2015, kun hotellinjohtajana yli kaksi vuosikymmentä toiminut Jorma Sankala ryhtyi omistajaksi yhdessä Julius Juntusen kanssa. Tornion Kaupunginhotelli nimettiin uudelleen Park Hotel Tornioksi alkuperäistä Puistohotellia kunnioittaen. Kaikki 98 huonetta pintaremontoitiin.

Vuonna 2018 sukupolvi hotellin johdossa vaihtui jälleen, kun Jorma Sankalan tyttärestä Heidi Ylläsjärvestä tuli Park Hotel Tornion johtaja.

Iikka Aine tuskin tunnistaisi Park Hotel Torniota vuonna 1932 perustamakseen Tornion Puistohotelliksi. Hän joutuisi takuulla myös hieraisemaan silmiään tarkastellessaan Aine Oy:n autoliikkeen tarjontaa tänä päivänä.

Park Hotel Tornio palvelee edelleen samoja tarpeita, joita paikallisilla ihmisillä ja matkailijoilla oli jo vuosisata sitten tarjoamalla laadukasta majoitusta, herkullista ruokaa ja juomaa sekä mieleenpainuvia hetkiä viihteen ja ajanvietteen parissa.

Tervetuloa Tornionjoen rannalle!

TARINAMME

Tervetuloa Tornionjoen rannalle

Tornionjoen eli Väylän rannalla on majoitettu ja kestitty kauppiaita, valtiomiehiä, viihdyttäjiä, Lapin-matkaajia ja tavallisia torniolaisia – ensin Puistohotellissa, sitten Kaupunginhotellissa ja nyt Park Hotel Torniossa.

TUTUSTU TARINAAMME

Onko sinulla tarinaa ja/tai valokuvaa menneisyydestä joka linkittyy historiaamme?
Keräämme tarinoita ja valokuvia historiastamme edelleen joten jos haluat jakaa omasi ota yhteyttä:

info@nullphtornio.fi